sobota, 14 maja 2016

Roladki brokułowo pieczarkowe w serowym sosie

Pomysł na połączenie mięsa z warzywami. Roladki schabowe w sosie sprawdzą się na każdym obiedzie. A jak smakują? Rewelacyjnie!



500 g schabu
1 brokuł
1 cebula
10 pieczarek
Przyprawa do mięsa
Sól
Pieprz
Sos:
1,5 szklanki bulionu
150 g żółtego sera
2 łyżki śmietany 18%
1 płaska łyżka mąki pszennej
0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka lubczyku
Sól
Pieprz

Mięso kroimy na cienkie plastry. Rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Brokuł myjemy, kroimy na mniejsze różyczki  i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki na mniejsze kawałki. Przesmażamy na odrobinie oleju.  Na rozbitym mięsie rozkładamy pieczarki z cebulą oraz przekrojone na plastry brokuły.
Dociskamy farsz do schabu. Zwijamy w roladki, obwiązujemy nićmi. Wierzch roladek obsypujemy przyprawą do mięsa. Smażymy je na rozgrzanej patelni na rumiano i do miękkości. Zdejmujemy.

Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy bulion. Dokładamy starty żółty ser, oraz śmietanę wymieszaną z mąką. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i lubczykiem. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając do momentu zgęstnienia sosu. Roladki przekładamy do sosu i jeszcze chwilkę dusimy.



1 komentarz:

  1. To takie obiady, które ja nazywam niedzielnymi, czyli inaczej wypasione mięso.

    OdpowiedzUsuń