Pomysł na połączenie mięsa z warzywami. Roladki schabowe w
sosie sprawdzą się na każdym obiedzie. A jak smakują? Rewelacyjnie!
500 g schabu
1 brokuł
1 cebula
10 pieczarek
Przyprawa do mięsa
Sól
Pieprz
Sos:
1,5 szklanki bulionu
150 g żółtego sera
2 łyżki śmietany 18%
1 płaska łyżka mąki pszennej
0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka lubczyku
Sól
Pieprz
Mięso kroimy na cienkie plastry.
Rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Brokuł myjemy, kroimy na
mniejsze różyczki i gotujemy w
delikatnie osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki na
mniejsze kawałki. Przesmażamy na odrobinie oleju. Na rozbitym mięsie rozkładamy pieczarki z
cebulą oraz przekrojone na plastry brokuły.
Dociskamy farsz do schabu. Zwijamy
w roladki, obwiązujemy nićmi. Wierzch roladek obsypujemy przyprawą do mięsa.
Smażymy je na rozgrzanej patelni na rumiano i do miękkości. Zdejmujemy.Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy bulion. Dokładamy starty żółty ser, oraz śmietanę wymieszaną z mąką. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i lubczykiem. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając do momentu zgęstnienia sosu. Roladki przekładamy do sosu i jeszcze chwilkę dusimy.
To takie obiady, które ja nazywam niedzielnymi, czyli inaczej wypasione mięso.
OdpowiedzUsuń