poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Pieczony królik

Mięso królika jest niezwykle kruche i delikatne. Królik pieczony w całości jest daniem idealnym na Święta lub domowe uroczystości. Przyprawy sprawiają, że jest niezwykle aromatyczny.


Tuszka królika (ok. 1,5-2 kg)
1 duża cebula
5 marchewek
Natka selera
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
2 listki liścia laurowego
4 ziarna ziela angielskiego
1 szklanka bulionu drobiowego

Oprawioną tuszkę królika dokładnie myjemy.  Wszystkie przyprawy – przyprawę do kurczaka, słodką czerwoną paprykę, czosnek granulowany, sól i pieprz mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy dokładnie królika. Cebulę kroimy w piórka, marchewki obieramy, czosnek siekamy. Mięso układamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Obkładamy je pokrojoną cebulą i marchewką, dodajemy ziele i liść laurowy. W naczyniu układamy również natkę selera i kawałki czosnku. Mięso przykrywamy folia aluminiową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia królika podlewamy bulionem, ponownie przykrywamy i pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku przez 60 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200*C i pieczemy jeszcze 40 minut. Między czasie możemy mięso odkrywać i polewać bulionem z pieczenia. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz