wtorek, 30 sierpnia 2016

Szpianakowo żurawinowe muffinki

Małe szpinakowe babeczki z słodkim nadzieniem żurawinowym. Połączenie szpinaku z żurawiną jest zdrową wersją deseru. Muffinki przygotowałam w specjalnych foremkach od Firmy Gosia. Foremki wykonane są z bardzo wytrzymałego papieru, który idealnie dopasowuje się do ciasta. Dzięki takim foremkom nie musimy męczyć się aby wyjąć muffinki z formy. Oszczędzają one nasz czas i są rewelacyjne do trzymania w ręku. 








1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
0,5 szklanki szpinaku (mrożonego)
0,5 szklanki oleju
1 łyżka soku z cytryny
100 g konfitury żurawinowej
0,5 szklanki suszonej żurawiny

Szpinak rozmrażamy. Miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy na puszystą pianę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Cały czas miksując stopniowo dodajemy szpinak z olejem oraz partiami mąkę z proszkiem. Do foremek na muffinki  wlewamy po jednej dużej łyżce masy. Na środku układamy łyżeczkę konfitury żurawinowej, wlewamy drugą łyżkę masy. Na wierzchu układamy suszoną żurawinę. Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut. 





1 komentarz: