Mięso królika jest niezwykle kruche i delikatne. Królik
pieczony w całości jest daniem idealnym na Święta lub domowe uroczystości.
Przyprawy sprawiają, że jest niezwykle aromatyczny.
Tuszka królika (ok. 1,5-2 kg)
1 duża cebula
5 marchewek
Natka selera
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
2 listki liścia laurowego
4 ziarna ziela angielskiego
1 szklanka bulionu drobiowego
Oprawioną tuszkę królika
dokładnie myjemy. Wszystkie przyprawy –
przyprawę do kurczaka, słodką czerwoną paprykę, czosnek granulowany, sól i
pieprz mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy dokładnie
królika. Cebulę kroimy w piórka, marchewki obieramy, czosnek siekamy. Mięso
układamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Obkładamy je pokrojoną cebulą i
marchewką, dodajemy ziele i liść laurowy. W naczyniu układamy również natkę
selera i kawałki czosnku. Mięso przykrywamy folia aluminiową i wstawiamy do
lodówki na całą noc. Następnego dnia królika podlewamy bulionem, ponownie
przykrywamy i pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku przez 60 minut. Po tym
czasie zwiększamy temperaturę do 200*C i pieczemy jeszcze 40 minut. Między
czasie możemy mięso odkrywać i polewać bulionem z pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz