piątek, 26 sierpnia 2016

Malinowa wz-ka

Bardzo czekoladowa wz-ka z soczystymi malinami i słodką bitą śmietanką.  Torcik jest obłędny w smaku i do tego pięknie prezentuje się na stole.




Biszkopt:
6 jajek
Szczypta soli
3/4 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru
Masa:
330 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
800 g malin
4 łyżki likieru waniliowego
200 g czekolady mlecznej
Płatki czekoladowe do dekoracji

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana jest sztywna i błyszcząca zmniejszamy obroty miksera , dodajemy kolejno żółtka. Miksujemy do połączenia. Mąkę wraz z kakao przesiewamy przez sitko. Partiami wsypujemy do masy, mieszamy bardzo delikatnie szpatułką. Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy około 30 minut (do tzw. ,,suchego patyczka”). Studzimy i kroimy biszkopt na dwa blaty.
Dolny blat nasączamy likierem waniliowym. Wykładamy większą połowę malin. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, odstawiamy do napęcznienia na kilka minut.  Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę w szklance wstawiamy do kąpieli wodnej, podgrzewamy do rozpuszczenia. Przelewamy do śmietany, miksujemy do połączenia. Śmietanę przekładamy na maliny, dociskamy drugim blatem biszkopta. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch ciasta. Na górze układamy maliny i dekorujemy płatkami czekoladowymi. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz