Bardzo czekoladowa wz-ka z soczystymi malinami i słodką bitą
śmietanką. Torcik jest obłędny w smaku i
do tego pięknie prezentuje się na stole.
Biszkopt:
6 jajek
Szczypta soli
3/4 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru
Masa:
330 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
800 g malin
4 łyżki likieru waniliowego
200 g czekolady mlecznej
Płatki czekoladowe do dekoracji
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana
jest sztywna i błyszcząca zmniejszamy obroty miksera , dodajemy kolejno żółtka.
Miksujemy do połączenia. Mąkę wraz z kakao przesiewamy przez sitko. Partiami
wsypujemy do masy, mieszamy bardzo delikatnie szpatułką. Masę wylewamy na
wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm. Wygładzamy wierzch
i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy około 30 minut (do tzw.
,,suchego patyczka”). Studzimy i kroimy biszkopt na dwa blaty.
Dolny blat nasączamy likierem
waniliowym. Wykładamy większą połowę malin. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej
wodzie, odstawiamy do napęcznienia na kilka minut. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru
pudru. Żelatynę w szklance wstawiamy do kąpieli wodnej, podgrzewamy do
rozpuszczenia. Przelewamy do śmietany, miksujemy do połączenia. Śmietanę
przekładamy na maliny, dociskamy drugim blatem biszkopta. Czekoladę
rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch ciasta. Na górze układamy
maliny i dekorujemy płatkami czekoladowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz