sobota, 10 września 2016

Gołąbki z cukinią pieczone w piekarniku na kaszy jęczmiennej

Bardzo syte danie obiadowe. Tradycyjne ziemniaki można zastąpić kaszą jęczmienną z soczewicą. Całość idealnie smakuje z sosem pomidorowym. Wszystkie smaki idealnie się przenikają!




Gołąbki:
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 cebula
3 łyżki bułki tartej
1/2 cukini
2 jajka
1/3 główki białej kapusty
Sól
Pieprz
Dodatkowo:
Kasza:
1 szklanka kaszy jęczmiennej
0,5 szklanki soczewicy
3 suszone pomidory
450 ml wody
Sól
Pieprz
Sos pomidorowy:
500 ml wody
190 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej
Sól
Pieprz

Gołąbki: Mięso mielone przekładamy do miski. Wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą. Dokładamy również obraną i pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz cebulę. Kapustę szatkujemy na bardzo drobne piórka, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy okrągłe gołąbki. Mięso obsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Kasza: W garnku zagotowujemy wodę (delikatnie osoloną). Wsypujemy kaszę oraz soczewicę. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Płyn powinien nam wyparować a kasza z soczewicą powinny być miękkie. Suszone pomidory siekamy na bardzo małe kawałeczki, mieszamy z kaszą. Przyprawiamy pieprzem.
Sos pomidorowy: Koncentrat mieszamy z mąką pszenną. Wlewamy do gotującej się wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy kaszę jęczmienną z soczewicą. Na wierzchu układamy podsmażone gołąbki. Całość zalewamy sosem pomidorowym. Naczynie przykrywamy. Pieczemy w 200*C przez 45 minut.




3 komentarze:

  1. A ta cukinia to rozumiem, że młoda, więc chyba nie więcej niż 200 gramów ? Czy raczej więcej, bo w przepisie mowa o obieraniu, a młodej się nie obiera. Proszę o wyjaśnienie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak chodzi o małą cukinię. Ja skórkę obierałam :-)

      Usuń