Uwielbiam krokiety ale przygotowuję je nie tylko w
tradycyjnej wersji. Te przygotowałam z kurczakiem i szpinakiem oraz dużą
ilością sera feta. W smaku obłędne!
Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
Sól
Farsz:
600 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do gyrosa
150 g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
200 g sera feta
2 jajka
Bułka tarta do panierowania
Sól
Pieprz
Składniki na naleśniki miksujemy
ze sobą. Smażymy je na rozgrzanej patelni. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę.
Doprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy go na rozgrzanej patelni z odrobiną
oleju lub oliwy. Dodajemy mrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażymy do miękkości mięsa. Jeszcze ciepły farsz mieszamy z pokrojonym w
kosteczkę serem feta.
Farsz nakładamy na każdy placek, po dwie łyżki na jeden. Zwijamy w kopertę.
Krokiety panierujemy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem oraz obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na rumiano.
Farsz nakładamy na każdy placek, po dwie łyżki na jeden. Zwijamy w kopertę.
Krokiety panierujemy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem oraz obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na rumiano.
Nie przepadam za tradycyjnymi krokietami, te wyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować. :) Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuń