środa, 12 października 2016

Kurczak w kremowym sosie serowym z pieczarkami

Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Sos jest niezwykle kremowy dzięki topionemu serkowi oraz ziołowemu serowi camembert. Idealnie smakuje z kaszą gryczaną!




250 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do gyrosa
 Ostra czerwona papryka
Suszona natka pietruszki
1 biała cebula
10 pieczarek
70 g serka topionego Gouda
5 plastrów sera camembert z ziołami
2 łyżki śmietany 18%
3/4 szklanki wody
Sól
Pieprz
Natka pietruszki do posypania
100 g kaszy gryczanej
Olej do smażenia

Filet z piersi kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą do gyrosa, ostrą czerwoną papryką i suszoną natką pietruszki. Cebulę kroimy w kosteczkę.  Szklimy ją na rozgrzanej patelni. Gdy zmięknie dodajemy mięso oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy do zmniejszenia objętości pieczarek. Dolewamy wodę i śmietanę. Sery dzielimy na kawałki i dodajemy na patelnię. Dusimy do momentu zgęstnienia sosu i rozpuszczenia serów. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną i oprószamy natką pietruszki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz