piątek, 16 czerwca 2017

Chłopski garnek z wołowymi pulpecikami

Pyszny i sycący chłopski garnek z wołowiną. Świetny pomysł na danie jednogarnkowe.




500 mięsa mielonego wołowego
1 cebula
Sól
Pieprz
3 jajka
4 łyżki bułki tartej
Mąka pszenna do obtoczenia

2 marchewki
1 czerwona papryka
1 młoda cukinia
7 pieczarek
4 ziemniaki
2 szklanki wody
Świeża natka pietruszki
Słodka czerwona papryka
Liść lubczyku
Sól
Pieprz


Marchewki oraz ziemniaki obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki, paprykę i cukinię w kosteczkę, pieczarki w plastry. Wkładamy wszystkie warzywa do garnka, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu. Mięso mielone wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkami, bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe okrągłe pulpeciki. Każdy obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na patelni. Do podduszonych warzyw przekładamy mięso. Mieszamy. Doprawiamy posiekana świeżą natką pietruszki, słodką czerwoną papryką, liściem lubczyku, solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. 


2 komentarze:

  1. Wygląda jak idealne danie dla mojego faceta! Spróbuję je przygotować, coś mi się wydaję, że nawet mi może posmakować!

    OdpowiedzUsuń