Znakomity pomysł na wykorzystanie zbędnych biszkoptów, ciastek, babek… Odrobina bakalii i ponownie cieszymy się słodkimi ciasteczkami - kuleczkami. Wystarczy kilka minut aby zaskoczyć swoich gości.
0,5 kg ciemnego biszkoptu
1/3 szklanki mleka
100 g margaryny
1/3 szklanki cukru
2 łyżki kakao
250 g dżemu truskawkowego
0,5 szklanki rodzynek sułtańskich
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Kilka kropel aromatu waniliowego
3 łyżki suszonego berberysa
100 g mlecznej czekolady
2 szklanki wiórków kokosowych
W garnku podgrzewamy mleko, margarynę, cukier i kakao. Gdy wszystko się rozpuści odstawiamy do przestudzenia. Kawałki ciemnego biszkoptu blend ujemy na pył w blenderze lub malakserze. Przesypujemy do miski. Wlewamy mleko z margaryną. Dodajemy dżem truskawkowy, aromat waniliowy oraz bakalie: orzechy, rodzynki, berberys. Wszystko mieszamy lub zagniatamy. Gdy masa wydaje się na za lepka możemy jeszcze dołożyć pokruszone herbatniki. Formujemy okrągłe małe kuleczki. Każdą obtaczamy w rozpuszczonej w kąpieli wodnej mlecznej czekoladzie a następnie w wiórkach kokosowych. Chłodzimy w lodówce.
Uwielbiam bajaderki
OdpowiedzUsuń