środa, 13 czerwca 2018

Sernik z serków wiejskich z chia, truskawkami i galaretką agrestową

Rewelacyjny sernik na zimno! Podstawą tego sernika są znane wszystkim serki wiejskie. Dodatek galaretki agrestowej sprawił, że z masy powstała delikatna pianka. Smaku ciastu nadają sezonowe truskawki! Uwielbiam takie lekkie domowe ciasta!
Zgodnie z nazwą akcji ,,Zróbmy coś dobrego" przygotowałam to ciasto z pomocą mojej małej 2-letniej Nadusi. Fajnie było robić coś razem, patrzeć jak pomoc sprawia jej ogromną radość. Takie małe rączki a tak rwą się do pomocy. Bezcenny jest to czas, kiedy możemy zrobić coś razem w tym zabieganym codziennym życiu. 
Wtedy to właśnie człowiek docenia takie chwile... Takie na pozór proste robienie ciasta, a takie wymowne...




200 g herbatników pełnoziarnistych
60 g margaryny Palma spółki Bielmar
400 g ziarnistego serka wiejskiego
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki nasion chia
2 galaretki agrestowe
3 szklanki wrzątku
300 g świeżych truskawek



Foremkę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki mielimy na drobny pył. Łączymy z rozpuszczoną, ciepłą margaryną. Ciastkami wykładamy dno tortownicy. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do wystygnięcia. Serki wiejskie blendujemy na gładki krem z dodatkiem ksylitolu. Wsypujemy nasiona chia i ponownie mieszamy.  Na końcu wlewamy ¾ rozpuszczonej galaretki, miksujemy. Na brzegach tortownicy układamy połówki umytych truskawek. Gotową masę przelewamy powoli do tortownicy. Wstawiamy do lodówki. Gdy masa serowa zastygnie na wierzch wylewamy resztę galaretki.  Chłodzimy w lodówce.






Palma - zróbmy coś dobrego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz