poniedziałek, 11 czerwca 2018

Placuszki jogurtowe z truskawkami

Pyszne i szybkie w przygotowaniu placuszki z truskawkami. Placuszki są bardzo delikatne, wręcz biszkoptowe. W smaku przypominają słodkie omlety.




190 g jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżki mąki kokosowej
2 łyżki mąki ryżowej
4 łyżki mąki pszennej
1/3 szklanki mleka
2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
Kilka truskawek




Do miski przelewamy jogurt naturalny, wbijamy jajka. Następnie dodajemy mąkę kokosową, mąkę ryżową i pszenną. Wsypujemy ksylitol, proszek do pieczenia oraz sodę. Na końcu wlewamy mleko. Całość miksujemy lub mieszamy. Gdy masa będzie za gęsta dodajemy jeszcze trochę mleka. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju. Masę wlewamy łyżką na patelnię (2 łyżki na jednego placuszka). Smażymy na rumiano. Pod koniec smażenia, przed przewróceniem placuszków na drugą stronę w ciasto delikatnie wgniatamy plasterki truskawek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz