Małe okrąglutkie a jakie smaczne. Nie mogłam się od nich
oderwać. Ciasteczka przełożyłam pastą
pomarańczową z cynamonem. Wyobraźcie sobie ich smak- mak, kokos, pomarańcze i
cynamon…
Bo kto nie lubi pochrupać sobie ciasteczek?
2 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g cukru
10 g cukru waniliowego
180 g margaryny
40 g maku
20 g wiórków kokosowych
1 jajko
Do przełożenia:
Pasta pomarańczowa z cynamonem (przepis tutaj )
Ciasto na ciasteczka jest kruche więc zagniatamy gładkie
jednolite ciasto z wszystkich składników. Przygotowaną kulę wkładamy na jakiś
czas do lodówki- u mnie przeleżało całą noc, ponieważ nie zdążyłam ich zrobić.
Ale spokojnie wystarczą 2-3 godziny. Po tym czasie blat stołu opruszamy mąką
(po to żeby ciasto ładnie się rozwałkowało) i wycinamy kółeczka lub inne
kształty o grubości około 3 mm. U mnie ciasteczka miały średnicę 3 oraz 4
centymetrów.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 10-12 minut.
Ostudzone ciasteczka przekładamy pastą pomarańczową lub
innym dowolnym kremem według uznania.
Pysznie się zapowiadają :) mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Jolciu:-)
Usuń