sobota, 31 stycznia 2015

Ciasteczka makowo-kokosowe

Małe okrąglutkie a jakie smaczne. Nie mogłam się od nich oderwać.  Ciasteczka przełożyłam pastą pomarańczową z cynamonem. Wyobraźcie sobie ich smak- mak, kokos, pomarańcze i cynamon…
Bo kto nie lubi pochrupać sobie ciasteczek?


2 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g cukru
10 g cukru waniliowego
180 g margaryny
40 g maku
20 g wiórków kokosowych
1 jajko

Do przełożenia:
Pasta pomarańczowa z cynamonem (przepis tutaj )

Ciasto na ciasteczka jest kruche więc zagniatamy gładkie jednolite ciasto z wszystkich składników. Przygotowaną kulę wkładamy na jakiś czas do lodówki- u mnie przeleżało całą noc, ponieważ nie zdążyłam ich zrobić. Ale spokojnie wystarczą 2-3 godziny. Po tym czasie blat stołu opruszamy mąką (po to żeby ciasto ładnie się rozwałkowało) i wycinamy kółeczka lub inne kształty o grubości około 3 mm. U mnie ciasteczka miały średnicę 3 oraz 4 centymetrów.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 10-12 minut.
Ostudzone ciasteczka przekładamy pastą pomarańczową lub innym dowolnym kremem według uznania.





Karnawałowe Słodkości!

2 komentarze: