Karkówka o wyrazistym i konkretnym smaku. Mięso jest
delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Smak
zdecydowanie trafił w nasze kubki smakowe.
1 kg karkówki
Przyprawa do karkówki
2 cebule
300 g pieczarek
Zalewa:
1 szklanka keczupu
1,5 łyżki chrzanu
1,5 szklanki wody
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki kolendry
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
Karkówkę myjemy i kroimy w
plastry o grubości 2 cm. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Cebulę kroimy w
kółka, pieczarki na 4 części. Mięso obsmażamy na rumiano na patelni. Układamy w
naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy pieczarkami oraz krążkami cebuli. W garnku mieszamy wszystkie składniki na
zalewę. Gotujemy na małym ogniu i zalewamy nim mięso. Całość pieczemy pod
przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 1,5 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz