poniedziałek, 26 stycznia 2015

Karkówka w musztardzie


Krucha i mocno doprawiona karkówka idealna na rodzinny obiad. Wystarczy kilka składników aby mięsu nadać mocnego charakteru.


0,7 kg karkówki
Przyprawa do wieprzowiny
2 jajka
2 łyżki musztardy sarepskiej
Bułka tarta
Olej do smażenia


Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w 1,5 cm plastry. Każdy obtaczamy w przyprawie do wieprzowiny, zamykamy w szczelnym naczyniu, trzymamy przynajmniej 2 godziny w lodówce. Jajka mieszamy z musztardą sarepską (powstanie konsystencja śmietany). Każdy plaster obtaczamy w jajku z musztardą i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni (z każdej strony po 2 minuty). Przekładamy do brytfanki, przykrywamy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 40 minut. 


Zimowy Obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz