Krucha i mocno doprawiona karkówka
idealna na rodzinny obiad. Wystarczy kilka składników aby mięsu nadać mocnego
charakteru.
0,7 kg karkówki
Przyprawa do wieprzowiny
2 jajka
2 łyżki musztardy sarepskiej
Bułka tarta
Olej do smażenia
Karkówkę myjemy, osuszamy i
kroimy w 1,5 cm plastry. Każdy obtaczamy w przyprawie do wieprzowiny, zamykamy
w szczelnym naczyniu, trzymamy przynajmniej 2 godziny w lodówce. Jajka mieszamy
z musztardą sarepską (powstanie konsystencja śmietany). Każdy plaster obtaczamy
w jajku z musztardą i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni (z każdej
strony po 2 minuty). Przekładamy do brytfanki, przykrywamy i zapiekamy w
piekarniku nagrzanym do 200*C przez 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz