Smaczna i aromatyczna włoska
kompozycja. Połączenie szpinaku z fetą, makaronu i delikatnego mięsa wołowego.
Po prostu Viva l’Italia.
250 g makaronu spaghetti
2 łyżki masła
450 g szpinaku rozdrobionego
mrożonego np. Hortex
150 g sera feta
3 ząbki czosnku
Pieprz
500 g mięsa mielonego wołowego
1 pomidor
1 cebula
2 łyżki keczupu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
100 ml wody
0,5 łyżeczki ostrej czerwonej
papryki
0,5 łyżeczki lubczyku
Sól
Pieprz
Makaron gotujemy w delikatnie
osolonej wodzie do miękkości.
W rondelku rozgrzewamy masło,
dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem do rozmrożenia. Dodajemy przeciśnięty
przez praskę czosnek i pokrojoną w kosteczkę fetę.
Cebulę i pomidora kroimy w
kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulkę, szklimy. Następnie
dokładamy mielone mięso i pomidora. Dolewamy wodę, przyprawiamy przyprawami. Na
talerzu układamy kolejno szpinak, makaron i mięso (flaga Włoch).
Smacznego!
Świetnie podane!
OdpowiedzUsuń