Cały ten torcik przypomina mi magię
Bożego Narodzenia- choinkę, prezenty i tą rodzinną atmosferę. Idealne
połączenie placków z miodem i orzechami, pasty pomarańczowej z cynamonem i
słodkiej masy kajmakowej. Dla mnie ciasto idealne, pomimo, że Święta już za nami.
Tortownica 24 cm
Biszkopty:
600 g mąki
170 g cukru
2 jajka
2 żółtka
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
200 g margaryny
2 łyżeczki sody
16 g cukru waniliowego
Masa
orzechowa na jeden blat:
170 g orzechów włoskich
4 łyżki cukru
100 g margaryny
Masa
budyniowa:
Budyń śmietankowy 40 g
2 łyżki cukru
400 ml mleka
Dodatkowo:
5 łyżek pasty pomarańczowej z cynamonem (przepis tutaj)
510 g kajmaku
Z składników na biszkopty
zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Masę dzielimy na trzy części. Każdą z
części wykładamy w tortownicy.
W garnku rozgrzewamy 4 łyżki cukru
i 100 g margaryny, dodajemy posiekane orzechy i gotujemy. Studzimy i wykładamy
na jeden z placków. Biszkopty pieczemy kolejno w piekarniku nagrzanym do 180*C
przez około 20 minut.
Proszek budyniowy mieszamy z 100 ml
mleka, resztę gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze wlewamy budyń i energicznie
mieszamy. Przykrywamy ściereczką i studzimy.
W tortownicy układamy jeden
biszkopt, następnie budyń, pastę pomarańczową z cynamonem, drugi biszkopt, masę
kajmakową i ostatni biszkopt z orzechami.
Ważne! Masa kajmakowa musi mieć
temperaturę pokojową, wtedy łatwiej się rozsmaruje.
Orzechy i pomarańcze?Połączenie idealne a w formie tortu to już bajka!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to połączenie jest strzałem w 10. Uwielbiam takie smaki:-) Dziękuję za komentarz:-)
Usuńrewelacyjny tort, musi być bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-) Jest bardzo pyszny:-)
UsuńMmm, boskie połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba:-)
Usuń