Aromatyczna i bardzo maślana pasta z dodatkiem cynamonu znakomicie sprawdzi się jako dodatek bo ciast, babeczek, rurek czy tortów.
4 jajka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki startej skórki pomarańczy
200 ml soku z pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
100 g margaryny maślanej
1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka o grubym dnie. Dokładnie łączymy. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Musimy pilnować aby krem się nie przypalił. Ciągle mieszamy. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia kremu (około 25 minut). Przekładamy do słoika. Krem powinno się przetrzeć przez sito jednakże ja lubię w nim czuć drobinki pomarańczy. Pastę przechowujemy w lodówce, maksymalnie około 14 dni.
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki startej skórki pomarańczy
200 ml soku z pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
100 g margaryny maślanej
1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka o grubym dnie. Dokładnie łączymy. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Musimy pilnować aby krem się nie przypalił. Ciągle mieszamy. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia kremu (około 25 minut). Przekładamy do słoika. Krem powinno się przetrzeć przez sito jednakże ja lubię w nim czuć drobinki pomarańczy. Pastę przechowujemy w lodówce, maksymalnie około 14 dni.
Muszę wypróbować Twój przepis na pastę pomarańczowa z cynamonem :) Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest na prawdę prościutki, a efekt rewelacyjny. Zachęcam do spróbowania:-)
UsuńMniam, bardzo taką lubię :) Z cynamonem musiała być obłędna! :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania:-)
Usuń