środa, 18 lutego 2015

Jajka w sosie musztardowym z pieczarkami

Zawsze kiedy robię jajka w musztardzie przypominam sobie jak wiele lat temu wracając ze szkoły już w drzwiach czułam ich zapach. Uwielbiam ich smak. Propozycja na dzisiejszy postny dzień.


6 jajek
200 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
250 ml bulionu
2 łyżki musztardy sarepskiej
Sól
Pieprz

Jajka gotujemy na twardo w delikatnie osolonej wodzie. Obieramy i kroimy na pół. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę. Smażymy na rozgrzanej patelni. Na osobnej patelni rumienimy dwie łyżki mąki pszennej i dolewamy bulion. Ważne jest aby energicznie mieszać żeby nie powstały grudki. Dodajemy musztardę i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 2 minut ciągle mieszając. Sos łączymy z pieczarkami i cebulką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz