Zawsze kiedy robię jajka w
musztardzie przypominam sobie jak wiele lat temu wracając ze szkoły już w
drzwiach czułam ich zapach. Uwielbiam ich smak. Propozycja na dzisiejszy postny dzień.
6 jajek
200 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
250 ml bulionu
2 łyżki musztardy sarepskiej
Sól
Pieprz
Jajka gotujemy na twardo w
delikatnie osolonej wodzie. Obieramy i kroimy na pół. Pieczarki kroimy w
plasterki, cebulę w kosteczkę. Smażymy na rozgrzanej patelni. Na osobnej
patelni rumienimy dwie łyżki mąki pszennej i dolewamy bulion. Ważne jest aby
energicznie mieszać żeby nie powstały grudki. Dodajemy musztardę i przyprawiamy
solą i pieprzem. Gotujemy około 2 minut ciągle mieszając. Sos łączymy z
pieczarkami i cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz