Tradycyjna meksykańska enchilada
powinna być układana w formie rurek
napełnionych farszem. Moja jest w formie tocika. Rewelacyjne warstwy mielonego
wołowego mięsa, warzyw i tortilli-
przecież tort nie zawsze musi być słodki.
3 tortille o śr. 24 cm
500 g mięsa mielonego wołowego
1 czerwona papryka
2 pomidory
400 g pieczarek
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
150 g żółtego sera (w plastrach)
200 g czerwonej fasoli
250 g warzyw na patelnię Hortex
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przyprawy: Sól, Pieprz, Zioła prowansalskie, chili pieprz
cayenne, słodka czerwona papryka
Do dekoracji: pomidorki cherry, pietruszka, plastry cytryny
Tortownica 24 cm
Pieczarki kroimy w plasterki.
Dusimy do miękkości z odrobiną oleju
(pozwalamy aby płyn odparował). Czerwoną cebulę, pomidory oraz czerwoną paprykę
kroimy w kosteczkę. Całość podsmażamy na patelni. W większym garnku lub patelni
rozgrzewamy olej, dodajemy mielone mięso, podsmażamy około 5 minut. Dodajemy
podsmażone warzywa z patelni, przeciskamy czosnek przez praskę. Przyprawiamy przyprawami: solą, pieprzem,
słodką czerwoną papryką i pieprzem cayenne, ziołami prowansalskimi. Dodajemy
koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Na tej samej patelni (po cebuli,
papryce i pomidorach) smażymy do miękkości warzywa na patelnię. W tortownicy
układamy torcik następującymi warstwami: placek tortilli, połowa mięsa
mielonego, pieczarki, 3 plastry sera, placek tortilli, reszta mięsa, warzywa na
patelnię, 3 plastry sera, placek tortilli. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do
200*C piekarnika na 15 minut (tak żeby rozpuścił się ser i połączył wszystkie
warstwy).
Smacznego!
Pysznie wygląda, dlatego tez zdobył u mnie nagrodę :)
OdpowiedzUsuń