Duże, z domowymi bułkami z sezamem, marynowanym ostrym
kurczakiem i ogromna ilością warzyw. Domowy a jaki pyszny! Mięso mocno pachnie
limonką i ostrymi przyprawami.
Bułki z sezamem (6 szt):
350 g maki pszennej
100 ml mleka
1 łyżeczka cukru
10 g świeżych drożdży
1 łyżka masła
0,5 łyżeczki soli
Jajko do posmarowania
Sezam
Marynowany kurczak:
500 g piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
Przyprawa do kurczaka
Sok z 1/2 limonki
Dodatkowo:
1 czerwona papryka
200 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką
1 czerwona cebula
Pomidory
Ogórki
Ser żółty
Opcjonalnie majonez, keczup
Bułki z sezamem:
Mąkę przesiewamy przez sitko do
miski, dodajemy sól. W garnku rozgrzewamy mleko z cukrem (musi być letnie nie
gorące), rozkruszamy drożdże. Przelewamy do mąki. Dolewamy wodę oraz roztopione
masło. Całość zagniatamy, tak żeby powstało gładkie ciasto. Miskę okrywamy
ściereczka i odstawiamy na 1 godzinę (tak żeby ładnie wyrosło). Po tym czasie z
ciasta formujemy 6 bułek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na kolejną godzinę. Po tym czasie każdą
bułkę smarujemy jajkiem, obsypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w
200*C.
Marynowany kurczak:
Filet z kurczaka kroimy w paski.
Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Układamy w pojemniku. Przygotowujemy
marynatę. Mieszamy oliwę, ostrą i słodką czerwona paprykę, zioła prowansalskie
i sok z limonki. Wylewamy na kurczaka, zamykamy i odstawiamy na jakiś czas do
lodówki. Po tym czasie grillujemy na patelni grillowej. Na tej samej patelni
grillujemy warzywa na patelnię.
Burgery przekładamy kurczakiem,
warzywami z patelni i ulubionymi dodatkami: czerwoną cebulą, ogórkami,
pomidorem, czerwoną papryką, żółtym serem. Możemy dodać również keczup lub
majonez.
Świetna propozycja, ja wczoraj robiłam burgery,ale Twoje wyglądaja smaczniej
OdpowiedzUsuńTwoje za pewne były równie smaczne:-)
Usuń