W taki oto sposób przygotowane
ziemniaczki smakują podobnie jak te z ogniska. W całości przenikają przyprawami
i zapachem wędzonego boczku. Idealnie smakują z sosem czosnkowym. Znakomity
dodatek do dań.
6 ziemniaków
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Oliwa z oliwek
200 g boczku wędzonego
Ziemniaki obieramy, myjemy i
kroimy na pół. Obsypujemy ostrą czerwoną papryką oraz ziołami prowansalskimi.
Dokładnie mieszamy. Połówki ziemniaków układamy na folii aluminiowej, skrapiamy
oliwą z oliwek, na górze układamy pokrojony w kostkę wędzony boczek. Szczelnie
zamykamy folię. Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 40 minut.
Bardzo lubię takie pieczone ziemniaczki, wyglądaja obłędnie, narobiłaś mi smaka
OdpowiedzUsuńDziękuję:-) To prawda w smaku obłędne, ponieważ przesiąknięte boczkiem:-)
Usuń