poniedziałek, 23 lutego 2015

Makaron z wieprzowiną

Syty i rozgrzewający obiad dla mięsożerców i makaronoholików. Idealny dla osób uwielbiających konkretne i ostre smaki. Spróbujecie takiej propozycji?


500 g łopatki wieprzowej
1 czerwona papryka
2 cebule
2 marchewki
150 g pieczarek
Olej do smażenia
Przyprawa do wieprzowiny
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
Kilka płatków suszonego czosnku
250 ml bulionu
200 g makaronu farfalle


Mięso pokroić w kosteczkę. Przyprawić przyprawą do wieprzowiny. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę. Pieczarki w pół plasterki. W garnku rozgrzać olej i wrzucić mięso oraz płatki czosnku. Chwilkę podsmażyć. Następnie dodać wszystkie warzywa. Dokładnie wymieszać i zalać bulionem. Przyprawić lubczykiem i paprykami. Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw i mięsa. Makaron ugotować w osolonej wodzie. 


2 komentarze:

  1. Same składniki, które lubię. Obiad dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! To tylko gotować:-) Zachęcam do wypróbowania:-)

      Usuń