środa, 4 lutego 2015

Skrzydełka pieczone w soku pomarańczowym


Mocno doprawione skrzydełka z kurczaka z nutą pomarańczy. Smak był ogromnym zaskoczeniem.

1,2 kg skrzydełek drobiowych
Przyprawa do kurczaka
Ostra czerwona papryka
Zioła prowansalskie
0,5 szklanki soku pomarańczowego
Oliwa z oliwek


Skrzydełka dokładnie myjemy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka, ostrą czerwoną papryką oraz ziołami prowansalskimi. Moje były dość mocno doprawione ponieważ lubię wyraziste smaki, ale ilość przypraw możemy dodać według swoich upodobań. Skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sokiem z pomarańczy. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie skrapiamy dodatkowo oliwą z oliwek i pieczemy bez przykrycia przez 30 minut w 190*C. 


1 komentarz:

  1. nie przepadam za skrzydełkami :) ale w tym wydaniu z pewnością zmienie o nich zdanie :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń