czwartek, 5 lutego 2015

Skrzydełka pieczone z warzywami w keczupowej zalewie

Kto nie lubi soczystych skrzydełek pieczonych z warzywami? Przygotowując taki obiad w łatwy sposób można przemycić warzywa nawet dla tych, którzy ich nie lubią- szczególnie dla dzieci.


1 kg skrzydełek
2 marchewki
1 pietruszka
2 duże ziemniaki
1 czerwona papryka
Zalewa:
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki keczupu
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki cząbru

Skrzydełka dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę lub plastry ( w zależności od upodobania). Paprykę kroimy w kosteczkę. W dużym żaroodpornym naczyniu układamy skrzydełka oraz warzywa. Przygotowujemy zalewę- mieszamy wodę, keczup i przyprawy. Zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem około 45-50 minut w 190*C. Około 10 minut przed końcem odkrywamy i przypiekamy wierzch.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz