niedziela, 29 marca 2015

Blok czekoladowy

Taki blok pamiętam z czasów dzieciństwa. Taki prosty z herbatnikami i orzechami… Mój dodatkowo wzbogacony jest o suszone banany i orzeszki ziemne…  Z kolorowymi jajeczkami sprawdzi się jako smakołyk dla dzieci podczas wielkanocnych zabaw…






250 g margaryny
100 g cukru
1 łyżka kakao
100 ml mleka
1,5 szklanki mleka w proszku (pełnego)
1 paczka herbatników
50 g mieszanki studenckiej
50 g suszonych bananów
Kolorowe jajeczka do dekoracji

W garnku rozpuszczamy margarynę, cukier, kakao i mleko. Cały czas mieszamy aby masa nam się nie przypaliła. Zestawiamy z ognia, dajemy mleko w proszku i dokładnie łączymy. Na końcu dodajemy pokruszone herbatniki, mieszankę studencką i suszone banany. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (18 cm). Na wierzchu układamy kolorowe jajeczka, delikatnie dociskając. Blok wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.




Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz