Przynajmniej raz w tygodniu powinno się zjeść rybę.
Przygotowałam ją na patelni grillowej z dodatkiem sosu cebulowo-szpinakowego.
Jak dla mnie palce lizać! Bo kto powiedział, że ryba musi być nudna?
300 g okonia morskiego
Przyprawa do ryb
Sok z cytryny
Pieprz
Mąką pszenna
Bułka tarta
Olej
Sos cebulowo-szpinakowy:
1 cebula
100 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
1 łyżka mąki pszennej
0,5 szklanki bulionu
1 łyżka soku z cytryny
Sól do smaku
Pieprz do smaku
1. Rybę
dokładnie obieramy z łusek i myjemy. Nacinamy paseczki. Przyprawiamy przyprawą
do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
2. W misce
mieszamy mąkę z bułką tartą. Obtaczamy rybę i smażymy na patelni grillowej do
momentu zarumienienia.
3. Cebulę
kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy oliwę
z oliwek, dodajemy cebulę z czosnkiem i mrożony szpinak. Dusimy pod
przykryciem. Gdy się zezłocą dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Wszystko
podlewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem.
Polewamy ugrillowaną rybę.
Bardzo smaczna ryba.
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
Usuń