Słodkie, oj bardzo słodkie i
banalnie proste ciasto bez pieczenia z batonikami Lion. Wystarczy je
odpowiednio wcześniej przygotować by cieszyć się jego rewelacyjnym smakiem.
Przepis podpatrzyłam na stronie Słodkich Fantazji (tutaj). Ciasto przygotowałam z troszkę innych proporcji.
7 paczek herbatników maślanych
460 g masy kajmakowej
I masa śmietanowa:
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany 36%
1 łyżka masy kajmakowej
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
2 białe batony Lion (po 50 g)
2 czekoladowe batony Lion (po 50 g)
II masa śmietanowa:
500 ml śmietany 36%
2 śmietan fixy
2 łyżki cukru pudru
Wierzch:
Sypkie kakao
Na dnie formy wyłożonej papierem
do pieczenia o wymiarach 24x29 cm wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Masę
kajmakową delikatnie mieszamy widelcem, po to aby łatwiej rozsmarowała się na
herbatnikach. W puszce pozostawiamy jedną łyżkę (potrzebną do masy
śmietanowej). Masą dokładnie pokrywamy pierwszą warstwę herbatników, na niej
układamy kolejną warstwę herbatników.
Ser mascarpone oraz śmietanę 36%
przekładamy do misy miksera. Ubijamy na sztywną pianę wraz z śmietan fixem.
Dokładamy cukier puder i łyżkę kajmaku. Mieszamy tylko do połączenia
składników. Batoniki kroimy w kosteczkę, dokładamy do masy i mieszamy łyżką.
Masę przekładamy do formy, wygładzamy. Układamy ostatnią warstwę herbatników.
Śmietanę ubijamy na sztywno z
śmietan – fixami i cukrem pudrem. Drugą masę śmietanową dokładnie rozprowadzamy
na herbatnikach, obsypujemy sypkim kakao. Ważne aby ciasto schłodzić w lodówce
przez co najmniej 12 godzin.
Oj zjadłabym kawałek. Uwielbiam to ciasto. Jest obłędne w smaku :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda, smak obłędny:-)
UsuńO tak! Ciasto Lion z białą wersją tych batoników - uwielbiam je, a ciasto przypadło mi do gustu jeszcze bardziej ... muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńZachęcam! Jest pyszne :-)
Usuńale rozpusta! :)
OdpowiedzUsuńPrawda, że ciekawa:-)?
Usuń