piątek, 17 kwietnia 2015

Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami (Bacalhau com natas)

Kuchnia portugalska słynie z różnorodnych dań z dorsza. Oto jedno z nich. Kremowy sos i ziemniaki z warzywami świetnie podkreślają delikatność ryby. 



300 g dorsza (u mnie mrożony)
1 szklanka mleka
200 g ziemniaków
1 duża cebula
1 łyżka mąki
5 łyżek śmietany 18%
250 g warzyw na patelnię z koperkiem Hortex
150 g twardego sera
Olej do smażenia


Filet z dorsza rozmrażamy, usuwamy skórę. Do garnka wlewamy mleko, dokładamy dorsza i gotujemy około 12 minut. Odcedzamy, mleko zachowujemy.  Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Ziemniaki (surowe) i warzywa na patelnię smażymy, do momentu aż będą  miękkie. Cebulę szklimy na osobnej patelni, dodajemy dorsza, delikatnie mieszamy i obsypujemy mąką. Podlewamy mlekiem z gotowania. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając aż całość zgęstnie. Następnie dodajemy ziemniaki z warzywami z patelni i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku przez 25 minut w 190*C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz