Kuchnia portugalska słynie z różnorodnych dań z dorsza. Oto
jedno z nich. Kremowy sos i ziemniaki z warzywami świetnie podkreślają
delikatność ryby.
300 g dorsza (u mnie mrożony)
1 szklanka mleka
200 g ziemniaków
1 duża cebula
1 łyżka mąki
5 łyżek śmietany 18%
250 g warzyw na patelnię z koperkiem Hortex
150 g twardego sera
Olej do smażenia
Filet z dorsza rozmrażamy,
usuwamy skórę. Do garnka wlewamy mleko, dokładamy dorsza i gotujemy około 12
minut. Odcedzamy, mleko zachowujemy.
Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Ziemniaki (surowe) i
warzywa na patelnię smażymy, do momentu aż będą
miękkie. Cebulę szklimy na osobnej patelni, dodajemy dorsza, delikatnie
mieszamy i obsypujemy mąką. Podlewamy mlekiem z gotowania. Gotujemy na wolnym
ogniu, często mieszając aż całość zgęstnie. Następnie dodajemy ziemniaki z
warzywami z patelni i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość przekładamy
do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku
przez 25 minut w 190*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz