poniedziałek, 25 maja 2015

Grillowane udka w pomarańczowej marynacie z dipem paprykowym

Zdrowe mięsko z kurczaka w rewelacyjnej słodko-kwaśnej marynacie. Smaki idealnie się przenikają. Do tego dip paprykowy i grzanki. Obiad idealny na świeżym powietrzu.



3 ćwiartki z kurczaka
Marynata:
Przyprawa do mięsa
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki soku z cytryny
0,5 szklanki oliwy z oliwek
Sok z 1 pomarańczy
2 ząbki czosnku
Dip paprykowy:
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek

Ćwiatki z kurczaka dzielimy na udziec i udko. Mięso nacieramy przyprawą do mięsa. W miseczce przygotowujemy marynatę. Mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny i pomarańczy, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy mięso, zamykamy w szczelnym pojemniku i odstawiamy najlepiej na noc.
Następnego dnia wyjmujemy mięso, układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy często obracając. Od czasu do czasu możemy smarować kurczaka pozostałą w pojemniku marynatą.
Paprykę owijamy w folię aluminiową i układamy na rozgrzanym grillu. Gdy będzie już miękka odwijamy ją z foli, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera. Dodajemy oliwę z oliwek i czosnek. Podajemy z mięsem.
Dodatkowo na grillu możemy poukładać grzanki natarte ząbkiem czosnku.




Inspiracja: http://przepisnakurczaka.com.pl/2015/02/27/podudzia-z-kurczaka-na-grzankach-czosnkowych-z-dipem-paprykowym/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz