Zdrowe mięsko z kurczaka w
rewelacyjnej słodko-kwaśnej marynacie. Smaki idealnie się przenikają. Do tego
dip paprykowy i grzanki. Obiad idealny na świeżym powietrzu.
3 ćwiartki z kurczaka
Marynata:
Przyprawa do mięsa
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki soku z cytryny
0,5 szklanki oliwy z oliwek
Sok z 1 pomarańczy
2 ząbki czosnku
Dip paprykowy:
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Ćwiatki z kurczaka dzielimy na
udziec i udko. Mięso nacieramy przyprawą do mięsa. W miseczce przygotowujemy
marynatę. Mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny i pomarańczy, sos
sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy mięso, zamykamy w
szczelnym pojemniku i odstawiamy najlepiej na noc.
Następnego dnia wyjmujemy mięso,
układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy często obracając. Od czasu do czasu
możemy smarować kurczaka pozostałą w pojemniku marynatą.
Paprykę owijamy w folię aluminiową
i układamy na rozgrzanym grillu. Gdy będzie już miękka odwijamy ją z foli,
kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera. Dodajemy oliwę z oliwek i
czosnek. Podajemy z mięsem.
Dodatkowo na grillu możemy
poukładać grzanki natarte ząbkiem czosnku.
Inspiracja: http://przepisnakurczaka.com.pl/2015/02/27/podudzia-z-kurczaka-na-grzankach-czosnkowych-z-dipem-paprykowym/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz