Uwielbiam gulasze! Tym razem przygotowałam go z wędzoną
papryką i suszoną marchewką. Papryka nadaje mu wyrazistości i ostrości,
marchewka go osładza. Pyszny!
600 g łopatki wieprzowej
4 cebule
7 dużych pieczarek
2 łyżki przyprawy do karkówki Piątnica (kupisz tutaj)
1 łyżeczka wędzonej proszkowanej papryki Piątnica (kupisz tutaj)
3 łyżeczki suszonej marchewki Piątnica (kupisz tutaj)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Sól
Pieprz
1 szklanka bulionu
Łopatkę kroimy w dużą kostkę,
doprawiamy przyprawą do karkówki. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w ćwiartki.
W garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso, podsmażamy. Następnie dodajemy
cebule i pieczarki. Wszystko dusimy chwilkę pod przykryciem. Podlewamy
bulionem, doprawiamy wędzoną papryką i suszona marchewką. Na końcu dodajemy
sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Dusimy do miękkości mięsa (około 60 minut
na wolnym ogniu).
Pysznie wygląda :-) lubię takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
UsuńJestem ciekawa, jak to smakuje, bo wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że smakuje wyśmienicie!
Usuń