piątek, 8 maja 2015

Gulasz z wędzoną papryką i suszoną marchewką

Uwielbiam gulasze! Tym razem przygotowałam go z wędzoną papryką i suszoną marchewką. Papryka nadaje mu wyrazistości i ostrości, marchewka go osładza. Pyszny!



600 g łopatki wieprzowej
4 cebule
7 dużych pieczarek
2 łyżki przyprawy do karkówki Piątnica (kupisz tutaj)
1 łyżeczka wędzonej proszkowanej papryki Piątnica (kupisz tutaj)
3 łyżeczki suszonej marchewki Piątnica (kupisz tutaj)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Sól
Pieprz
1 szklanka bulionu


Łopatkę kroimy w dużą kostkę, doprawiamy przyprawą do karkówki. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w ćwiartki. W garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso, podsmażamy. Następnie dodajemy cebule i pieczarki. Wszystko dusimy chwilkę pod przykryciem. Podlewamy bulionem, doprawiamy wędzoną papryką i suszona marchewką. Na końcu dodajemy sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Dusimy do miękkości mięsa (około 60 minut na wolnym ogniu).


4 komentarze: