niedziela, 24 maja 2015

Rolada nadziana kaszą i śliwkami otulona szynką szwarcwaldzką

Prawdziwa eksplozja smaków pomimo tego, że bałam się takiego połączenia. Słodkość śliwek przenika się ze smakiem wędzonej szynki szwarcwaldzkiej, do tego prażona kasza gryczana- dla mnie rewelacja.

1 filet z kurczaka
10 śliwek suszonych
5 śliwek świeżych
100 g kaszy gryczanej prażonej
100 g szynki szwarcwaldzkiej wędzonej
Przyprawa do mięsa
100 ml bulionu
Sól do smaku
Pieprz
Natka pietruszki do dekoracji
1.       Kaszę gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez 15 minut (do miękkości).
2.       Filet kroimy na cieńsze płaty. Na desce rozkładamy szynkę szwarcwaldzką, na niej jeden płat kurczaka. Przyprawiamy przyprawą do mięsa. Układamy ugotowaną kaszę i suszone śliwki. Przykrywamy drugim płatem kurczaka.

3.       Roladkę zwijamy w rulon tak żeby szynka owinęła całość. Mięso przekładamy w folie aluminiową i szczelnie zwijamy. Pieczemy przez 40 minut w 180*C.

4.       Sos śliwkowy: Świeże śliwki pestkujemy. W garnku gotujemy bulion i wypestkowane śliwki. Gotujemy do momentu zgęstnienia. Przyprawiamy solą i pieprzem.
5.       Roladki podajemy z kaszą i sosem śliwkowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz