Uwielbiam ten pierwszy wiosenny
bigos, kiedy w sklepach pojawia się młoda kapusta. Możemy go przygotować wcześniej
i przechowywać w słoikach w lodówce. Jak oczywiście zdążymy cokolwiek schować.
2 główki młodej kapusty
300 g pieczarek
300 kiełbasy zwyczajnej
100 g boczku wędzonego
Pęczek koperku
150 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
4 ziela angielskie
Sól
Pieprz
Młodą kapustę dokładnie myjemy i
szatkujemy w drobne piórka. Przekładamy do garnka i podlewamy ok. 750 ml wody.
Gotujemy do zmniejszenia objętości. Pieczarki kroimy w plasterki, dokładamy do
kapusty. Kiełbasę oraz boczek kroimy w kosteczkę, koperek siekamy. Wszystko
dodajemy do kapusty. Doprawiamy zielem angielskim, solą i pieprzem. Na końcu
dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (ok.
30 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz