poniedziałek, 1 czerwca 2015

Bigos z młodej kapusty

Uwielbiam ten pierwszy wiosenny bigos, kiedy w sklepach pojawia się młoda kapusta. Możemy go przygotować wcześniej i przechowywać w słoikach w lodówce. Jak oczywiście zdążymy cokolwiek schować.



2 główki młodej kapusty
300 g pieczarek
300 kiełbasy zwyczajnej
100 g boczku wędzonego
Pęczek koperku
150 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
4 ziela angielskie
Sól
Pieprz


Młodą kapustę dokładnie myjemy i szatkujemy w drobne piórka. Przekładamy do garnka i podlewamy ok. 750 ml wody. Gotujemy do zmniejszenia objętości. Pieczarki kroimy w plasterki, dokładamy do kapusty. Kiełbasę oraz boczek kroimy w kosteczkę, koperek siekamy. Wszystko dodajemy do kapusty. Doprawiamy zielem angielskim, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 30 minut).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz