środa, 3 czerwca 2015

Kakaowe babeczki drożdzowe z kruszonką

Domowe z marmoladą najlepsze! Tym razem w wersji z kakao. Polecam na słodkie pikniki w ogrodzie i na świeżym powietrzu.



250 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
7 g suchych drożdży
3 żółtka (M)
0,5 szklanki mleka
50 g margaryny
50 g cukru
16 g cukru waniliowego
Marmolada wieloowocowa
Do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżka mleka
Kruszonka:
55 g roztopionego masła
60 g cukru
80 g mąki pszennej

Mąkę, kakao i drożdże mieszamy ze sobą. Dodajemy żółtka, cukry, mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dolewamy roztopioną margarynę. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Układamy je w oprószonej mąką misce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny (żeby podwoiło objętość). Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiamy, dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy, nakładamy łyżeczkę marmolady, zlepiamy. Kulki układamy zlepieniem do dołu w foremkach silikonowych. Odstawiamy przykryte na 40 minut. Smarujemy jajkiem z mlekiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy w 190*C przez 20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz