Domowe z marmoladą najlepsze! Tym
razem w wersji z kakao. Polecam na słodkie pikniki w ogrodzie i na świeżym
powietrzu.
250 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
7 g suchych drożdży
3 żółtka (M)
0,5 szklanki mleka
50 g margaryny
50 g cukru
16 g cukru waniliowego
Marmolada wieloowocowa
Do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżka mleka
Kruszonka:
55 g roztopionego masła
60 g cukru
80 g mąki pszennej
Mąkę, kakao i drożdże mieszamy ze
sobą. Dodajemy żółtka, cukry, mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dolewamy
roztopioną margarynę. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Układamy je w
oprószonej mąką misce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny (żeby
podwoiło objętość). Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiamy, dzielimy na 8 części.
Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy, nakładamy łyżeczkę marmolady, zlepiamy.
Kulki układamy zlepieniem do dołu w foremkach silikonowych. Odstawiamy
przykryte na 40 minut. Smarujemy jajkiem z mlekiem, posypujemy kruszonką.
Pieczemy w 190*C przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz