Przysmak prosto z Warmii i Mazur. Ziemniaczane ciasto z
nadzieniem z mięsa drobiowego, jajka i szczypiorku. Bardzo wydajna i
ekonomiczna porcja.
1 kg ziemniaków
200 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 łyżeczka soli
Farsz:
3 cebule
2 ząbki czosnku
300 g mięsa drobiowego ( u mnie udziec) + włoszczyzna
Pęczek szczypiorku
1 ugotowane jajko
Sól
Pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy do
miękkości. Ubijamy. Mięso drobiowe gotujemy z dodatkiem włoszczyzny. Odcedzamy
i kroimy w drobną kosteczkę. Ziemniaki oraz mięso najlepiej przygotować dzień
wcześniej.
Do ziemniaków wbijamy jajka,
dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto. Dzielimy na 8
części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt (10x15 cm).
Farsz: Cebulę kroimy w kosteczkę,
szklimy z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Jajko i szczypiorek
siekamy. Wszystkie składniki farszu łączymy ze sobą, doprawiamy solą i
pieprzem. Farszem napełniamy płaty ciasta, zwijamy do krótszego boku, zlepiamy
brzegi. Farszynki smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.
Fajnie wyglądają. Często robię takie cuda, ale najczęściej w wersji wegetariańskiej.
OdpowiedzUsuń