sobota, 13 czerwca 2015

Torcik bananowy z mascarpone

Letnie i szybkie do przygotowania ciasto z bananami i mascarpone. Całości ciekawego smaku nadaje galaretka jagodowa.




Biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
Krem:
500 g śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
250 g mascarpone
2 banany
1 galaretka cytrynowa + 500 ml wrzątku
1 galaretka jagodowa + 375 ml wrzątku

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier (cały czas miksując). Gdy piana jest sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku.  Mąki przesiewamy przez sito. Partiami dodajemy do jajek, mieszamy bardzo delikatnie szpatułką. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika  do 160*C na ok. 40 minut (do tzw. Suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty.
Krem:

Galaretki rozpuszczamy w odpowiedniej ilości wrzątku. Odstawiamy do delikatnego stężenia. Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy tylko do połączenia składników.  Banany kroimy w plasterki. W formie układamy jeden krążek biszkopta. Delikatnie smarujemy go kremem (ok. 2 łyżki). Następnie układamy pokrojone banany, zalewamy cytrynową galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Kolejno układamy drugi krążek ciasta i krem. Wygładzamy i zalewamy jagodową galaretką. Chłodzimy w lodówce.


Wiosenne słodkości!

4 komentarze: