Letnie i szybkie do przygotowania
ciasto z bananami i mascarpone. Całości ciekawego smaku nadaje galaretka
jagodowa.
Biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
Krem:
500 g śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
250 g mascarpone
2 banany
1 galaretka cytrynowa + 500 ml wrzątku
1 galaretka jagodowa + 375 ml wrzątku
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier (cały czas miksując). Gdy
piana jest sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym
żółtku. Mąki przesiewamy przez sito.
Partiami dodajemy do jajek, mieszamy bardzo delikatnie szpatułką. Masę
przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Formę
wstawiamy do nagrzanego piekarnika do
160*C na ok. 40 minut (do tzw. Suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i
kroimy na dwa blaty.
Krem:
Galaretki rozpuszczamy w
odpowiedniej ilości wrzątku. Odstawiamy do delikatnego stężenia. Kremówkę
ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i
miksujemy tylko do połączenia składników.
Banany kroimy w plasterki. W formie układamy jeden krążek biszkopta.
Delikatnie smarujemy go kremem (ok. 2 łyżki). Następnie układamy pokrojone
banany, zalewamy cytrynową galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Kolejno
układamy drugi krążek ciasta i krem. Wygładzamy i zalewamy jagodową galaretką.
Chłodzimy w lodówce.
Uwielbiam ciasta z galaretką! Torcik wygląda bardzo orzeźwiająco :)
OdpowiedzUsuńTo prawda jest orzeźwiający:-)
UsuńPysznie Wiola, wpraszam się :)
OdpowiedzUsuńZapraszam:-)
Usuń