Dietetyczne ale bardzo lekkie
danie. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie sprawdzi się na
piknikach i jako drugie śniadanie.
600 g filetu z piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz z młynka
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżeczka cząbru
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki sezamu
3 łyżki jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
100 g ciecierzycy Skworcu (tu kupisz)
5 różyczek brokuła
100 g szpinaku baby
50 g groszku cukrowego
0,5 szklanki bulionu
Filet z kurczaka dokładnie myjemy
i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy go solą, pieprzem, przeciśniętym przez
praskę czosnkiem, natką pietruszki i cząbrem. Dokładnie mieszamy i wlewamy sok
z limonki, dodajemy sezam i jogurt naturalny. Mięso odstawiamy na 10 minut do
lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy umyty i osuszony
szpinak, delikatnie go podsmażamy. Następnie dokładamy kurczaka. Po 5 minutach
wsypujemy ciecierzycę i pokrojone na mniejsze kawałki różyczki brokuła.
Podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Na
końcu dodajemy obrany groszek cukrowy. Przygotowanie gotowego dania zajmuje ok.
35 minut.
Świeży groszek... uwielbiam go :) Z dodatkiem szpinaku, nie ma nic lepszego. Danie prezentuje się przepięknie :) Pozdrawiam, www.mojegotowanieiblogowanie.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję:-) Ja również uwielbiam groszek i ciecierzycę:-)
Usuń