poniedziałek, 6 lipca 2015

Dietetyczny kurczak na jogurcie z ciecierzycą, szpinakiem i groszkiem cukrowym

Dietetyczne ale bardzo lekkie danie. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie sprawdzi się na piknikach i jako drugie śniadanie. 




600 g filetu z piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz z młynka
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżeczka cząbru
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki sezamu
3 łyżki jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
100 g ciecierzycy Skworcu (tu kupisz)
5 różyczek brokuła
100 g szpinaku baby
50 g groszku cukrowego
0,5 szklanki bulionu

Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy go solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki i cząbrem. Dokładnie mieszamy i wlewamy sok z limonki, dodajemy sezam i jogurt naturalny. Mięso odstawiamy na 10 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy umyty i osuszony szpinak, delikatnie go podsmażamy. Następnie dokładamy kurczaka. Po 5 minutach wsypujemy ciecierzycę i pokrojone na mniejsze kawałki różyczki brokuła. Podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodajemy obrany groszek cukrowy. Przygotowanie gotowego dania zajmuje ok. 35 minut. 





2 komentarze:

  1. Świeży groszek... uwielbiam go :) Z dodatkiem szpinaku, nie ma nic lepszego. Danie prezentuje się przepięknie :) Pozdrawiam, www.mojegotowanieiblogowanie.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-) Ja również uwielbiam groszek i ciecierzycę:-)

      Usuń