Kruche małe co nieco do kawki o każdej porze dnia….
Ciasteczka są rewelacyjne – pachną migdałami i orzechami… Przygotowanie zajmuje
dosłownie 10 minut. Ciasteczka umila nam słoneczne popołudnie. Podam je na otrzymanej od sklepu Rossi.pl kolorowej etażerce.
75 g orzechów włoskich
250 g maki pszennej
80 g cukru pudru
60 g cukru
5 łyżek mleka
1 łyżeczka olejku migdałowego
140 g margaryny
Orzechy włoskie blendujemy na
pył. Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder. Dodajemy
cukier, orzechy i posiekaną margarynę. Dolewamy mleko i olejek migdałowy.
Wszystkie składniki dokładnie i szybko wyrabiamy na jednolitą gładka masę.
Ciasto rozwałkowujemy na mocno oprószonej mąka stolnicy (na ok. 3-4 mm). W
ciasta wykrawamy ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia
blaszce, pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez ok. 10-15 minut.
Ciasteczka muszą być rumiane.
Dzięki uprzejmości sklepu otrzymałam taką oto etażerkę (klik). Etażerka jest bardzo funkcjonalna- można na niej poukładać wszelkiego rodzaju słodkości i owoce. Przyciąga swoimi pięknymi kolorami. Może stanowić odrębne talerzyki, ponieważ w łatwy sposób się rozkłada.
Piękna patera :) Ja nadal czekam na swoją i doczekać się nie mogę ;(
OdpowiedzUsuńDziękuję Agatko:-) Doczekasz się zobaczysz:-)
Usuń