piątek, 31 lipca 2015

Mintaj w sosie słodko - kwaśnym

Uwielbiam ryby z sosami, a z tym w szczególności. Fajna i smaczna przekąska na domowe imprezy.
Polecam!




1,5 kg mintaja
Sól
Pieprz
Przyprawa do ryb
2 jajka
1 szklanka bułki tartej
3 cebule
1 czerwona papryka
2 marchewki
100 – 150 ml bulionu
700 g sosu słodko-kwaśnego Orzech (KLIK)
Olej do smażenia

Mintaja wcześniej dokładnie rozmrażamy. Nacieramy przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Każdy kawałek dzielimy na mniejszy.  Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w drobne piórka, papryki w kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy pozostałe warzywa. Lekko dusimy i zalewamy sosem słodko kwaśnym. Dolewamy bulion i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości warzyw. Gotową, jeszcze ciepłą zalewą przekładamy warstwami z rybą. Możemy podać na ciepło lub po wystudzeniu, gdy smaki się przegryzą. 





2 komentarze:

  1. Z chęcią zjadłabym taki obiad :) Ciekawa jestem czy do smażenia nada się tez olej kokosowy bio planet :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że tak:-) tylko musi być zimnotłoczony. Z tego co wiem olej kokosowy się nie pali więc powinien ładnie usmażyć rybkę. Zyska ona nowego ciekawego smaku:-)

      Usuń