Uwielbiam serniki i cukierki
krówki. Połączone w jedno tworzą rewelacyjne ciasto, które szybko znika ze
stołu.
Tortownica 18 cm
Spód:
3/4 szklanki maki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao
75 g masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
Masa serowa:
3 jajka
100 g cukru
20 g masła
1,5 łyżki mąki pszennej
600 g twarogu z wiaderka
120 g kajmakowej masy krówkowej
Polewa:
150 g mlecznej czekolady
100 g cukierków ,,krówki”
Spód:
Do misy miksera wsypujemy mąkę,
kakao, cukier, żółtko, masło i śmietanę. Wszystko mieszamy do utworzenia się
grubej kruszonki. Wklepujemy ją delikatnie na dno tortownicy wysmarowanej
masłem i oprószonej mąką.
Masa serowa:
Jajka ubijamy na puszystą masę z
cukrem. Ciągle miksując dokładamy małe kawałeczki masła i kolejno po łyżce sera
oraz mąkę. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Masę dzielimy
- na dwie części – 2/3 i 1/3. Do większej dodajemy kajmak o smaku
krówkowym i dokładnie mieszamy. Na spód
w tortownicy wylewamy po 4 łyżki masy z kajmakiem i 2 masy serowej, i tak aż do
wyczerpania masy. Sernik pieczemy w nagrzanym do 160*C (funkcja góra-dół) przez
60-65 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim sernik jeszcze
przez 30 minut.
Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Na serniku układamy pokrojone cukierki krówki. Polewamy fantazyjnie
ciasto czekoladą.
Ale pyszna rozpusta :)
OdpowiedzUsuńoj tak... znakomita:-)
UsuńCudnie wygląda! Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńAniu polecam:-) Jak wypróbujesz daj znać:-)
UsuńMniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS:Obserwuję i liczę na rewanż