Syty i szybki pomysł na węgierski
obiad. Wędzona papryka oraz węgierska przyprawa nadają daniu wyrazistości i
niezwykłego smaku i zapachu.
400 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
1 łyżka mąki pszennej
500 ml bulionu drobiowego
4 cebule
3 duże ziemniaki
1 marchew
1 czerwona papryka
4 pieczarki
1,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki wędzonej
2 łyżeczki przyprawy węgierskiej
Sól
Pieprz
Filet z piersi kurczaka kroimy w
większą kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i obsypujemy mąką. Cebulę
kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy cebulę. Dokładamy
kurczaka i podsmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, marchewkę i
pieczarki w plasterki, paprykę w kostkę. Wszystkie warzywa dokładamy do mięsa.
Zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Między
czasie doprawiamy przyprawami: węgierską i wędzoną ostrą papryką oraz solą i
pieprzem. Dusimy do miękkości warzyw.
Czym mozna zamienic przyprawe wegierska ?
OdpowiedzUsuńMożna pomieszać suszony koperek ze słodką papryka, czosnkiem granulowanym, odrobiną chili i tymiankiem. W mojej przyprawie była jeszcze suszona marchewka.
Usuń