czwartek, 30 lipca 2015

Węgierski kociołek z kurczakiem

Syty i szybki pomysł na węgierski obiad. Wędzona papryka oraz węgierska przyprawa nadają daniu wyrazistości i niezwykłego smaku i zapachu.




400 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
1 łyżka mąki pszennej
500 ml bulionu drobiowego
4 cebule
3 duże ziemniaki
1 marchew
1 czerwona papryka
4 pieczarki
1,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki wędzonej
2 łyżeczki przyprawy węgierskiej
Sól
Pieprz

Filet z piersi kurczaka kroimy w większą kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i obsypujemy mąką. Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy cebulę. Dokładamy kurczaka i podsmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, marchewkę i pieczarki w plasterki, paprykę w kostkę. Wszystkie warzywa dokładamy do mięsa. Zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Między czasie doprawiamy przyprawami: węgierską i wędzoną ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Dusimy do miękkości warzyw.



2 komentarze:

  1. Czym mozna zamienic przyprawe wegierska ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pomieszać suszony koperek ze słodką papryka, czosnkiem granulowanym, odrobiną chili i tymiankiem. W mojej przyprawie była jeszcze suszona marchewka.

      Usuń