Bardzo lubię żurek i smak chrzanu. Ta zupa jest do niego
bardzo podobna. Bardzo aromatyczna i
bardzo syta.
1 porcja rosołowa np. skrzydełka drobiowe
2,5 litra wody
Kilka ziaren ziela angielskiego
1 kostka rosołowa
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej do zup
2 marchewki
200 g wędzonego boczku
3 cebule
300 g kiełbaski wędzonej
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
5 jajek
Sól, Pieprz
Natka pietruszki do posypania
Do garnka wlewamy wodę i wkładamy
porcję rosołową, kostkę rosołową i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu.
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Dokładamy do garnka. Cebulę kroimy w kosteczkę,
kiełbaskę w pół plasterki, boczek w paseczki.
Wszystko podsmażamy na patelni, przekładamy do zupy. Śmietanę mieszamy z
chrzanem, dokładamy do garnka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy
na wolnym ogniu przez około 15 minut. Porcje rosołowe możemy obrać z mięsa i
dołożyć do zupy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy
na ćwiartki. Podajemy z zupą. Dekorujemy natką pietruszki.
Wioletko ale bym zjadła taką zupkę :-)
OdpowiedzUsuń