Bardzo szybki i letni sernik z sezonowymi owocami –
wiśniami, malinami i agrestem. Słodyczy nadają bezy, które stanowią spód
ciasta. Idealny na rodzinne spotkania.
1 galaretka o smaku agrestowym
1,5 szklanki wrzątku
100 g malin
100 g
agrestu
50 g wiśni
Masa serowa:
2,5 łyżki żelatyny
100 ml wody
2 jajka
100 g cukru pudru
40 g masła
500 g twarogu z wiaderka
10 bezów
Szklanka miska o średnicy 23 cm
Galaretkę rozpuszczamy we
wrzątku. Gdy przestygnie wkładamy do niej umyte owoce – maliny, agrest i
wydrylowane świeże wiśnie. Gdy mamy mrożone owoce możemy włożyć je zamrożone.
Galaretkę z owocami wylewamy do wyłożonej folią spożywczą miski. Wstawiamy do
całkowitego stężenia do lodówki. Przygotowujemy masę serową. Żelatynę mieszamy
w wodą. Odstawiamy do napęcznienia. Jajka ucieramy na puch z cukrem pudrem.
Następnie dodajemy kawałki masła i twaróg. Mieszamy. Napęczniałą żelatynę
podgrzewamy w kąpieli wodnej (wstawiamy szklankę do garnka i podgrzewamy).
Dodajemy 2 łyżki masy serowej i hartujemy żelatynę. Przelewamy ją do masy
serowej. Dokładnie mieszamy i gotową masę serową wlewamy na zastygnięta
galaretkę z owocami. Na górze miski wykładamy bezy (utykamy je ciasto). Sernik
chłodzimy w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Gdy sernik zastygnie ciasto
odwracamy na talerz, delikatnie odklejamy folię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz