sobota, 29 sierpnia 2015

Ciasto jogurtowe - ucierane z jagodami, malinami i ananasem

Bardzo delikatne i letnie ciasto z malinami, jagodami i ananasami. Połączenie tych owoców sprawia, że ciasto jest bardzo smaczne.  W zimie możemy wykorzystać mrożone owoce.

Ciasto oraz kawę podałam na talerzyku z  New Hollins Gold PORCELANA BOGUCICE


 350 g mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
2 jajka
200 g jogurtu naturalnego
120 ml oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Garść malin
Garść jagód
4 plastry ananasa z puszki



Jajka ucieramy z cukrem na średnich obrotach. Dodajemy jogurt oraz przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dolewamy olej. Wszystko ucieramy na gładką masę (powinna mieć dość gęstą konsystencję). Ciasto przelewamy do foremki keksowej (12x23 cm). W ciasto wgniatamy maliny, jagody oraz pokrojone dwa krążki ananasa. Pozostałe dwa układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy je w 180*C we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 50 minut. Studzimy i lukrujemy.





2 komentarze: