Bardzo delikatne i letnie ciasto z malinami, jagodami i
ananasami. Połączenie tych owoców sprawia, że ciasto jest bardzo smaczne. W zimie możemy wykorzystać mrożone owoce.
Ciasto oraz kawę podałam na talerzyku z New Hollins Gold PORCELANA BOGUCICE
0,5 szklanki cukru
2 jajka
200 g jogurtu naturalnego
120 ml oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Garść malin
Garść jagód
4 plastry ananasa z puszki
Jajka ucieramy z cukrem na
średnich obrotach. Dodajemy jogurt oraz przesianą mąkę pszenną z proszkiem do
pieczenia. Dolewamy olej. Wszystko ucieramy na gładką masę (powinna mieć dość
gęstą konsystencję). Ciasto przelewamy do foremki keksowej (12x23 cm). W ciasto
wgniatamy maliny, jagody oraz pokrojone dwa krążki ananasa. Pozostałe dwa
układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy je w 180*C we wcześniej nagrzanym
piekarniku przez 50 minut. Studzimy i lukrujemy.
Mmm, podoba mi się takie oryginalne połączenie owoców :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować:-)
Usuń