Rewelacyjny, delikatny omlet z dodatkiem fasolki mung i
grzybków mun. Fasolka jest niedocenionym źródłem białka. Takie małe zielone
kiełki a takie smaczne!
3 jajka (osobno białka i żółtka)
0,5 szklanki fasolki mung Skworcu (tu kupisz)
10 g grzybów mun Skworcu (tu kupisz)
0,5 łyżeczki przyprawy do dań chińskich - do kurczaka po chińsku Rafex
30 dag filetu z piersi kurczaka
1 duża cebula
3 pieczarki
Sól
Pieprz
Dzień wcześniej przygotowujemy
fasolkę. Zalewamy ją ok. 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy na 2-3 godziny. Po
tym czasie gotujemy ją w nowej wodzie (przez pierwsze 10 minut na dużym ogniu,
przez kolejne 20 na wolnym). Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na około 20 minut.
Po tym czasie odcedzamy i kroimy w drobne paseczki. Filet z kurczaka kroimy w
kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do dań chińskich. Cebulę oraz pieczarki
kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa (cebulę, pieczarki, fasolkę i
grzyby) oraz kurczaka mieszamy ze sobą. Dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy i
doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Łączymy je delikatnie z pozostałymi składnikami. Omlety smażymy na rozgrzanej
patelni na rumiano z obydwu stron. Aby z łatwością je odwrócić używamy pokrywki
od patelni.
Lubię omlety, ale po chińsku jeszcze nie jadłam. Trzeba spróbować! Zapraszam do mnie, pozdrawiam :-) http://wielopokoleniowo.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPolecam i dziękuję:-)
Usuń