poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Sos do makaronu z batatami i boczkiem

Słodko – ostry sos zarówno do makaronu jak i ryżu. Słodkie bataty przenikają się ze smakiem ostrej czerwonej papryki. Idealny do słoików, ponieważ stanowi szybki obiad. 
Pierwszą porcję sosu podałam z rewelacyjnym makaronem ryżowym od Fabijańskich. Smak rewelacyjny! O makaronie poczytacie (tutaj).
Do przygotowania sosu wykorzystałam koncentrat pomidorowy od Firmy Orzech - bardzo aromatyczny.



1 batat
1 marchew
200 g pieczarek
1 czerwona papryka
3 cebule
200 g boczku wędzonego
350-400 ml bulionu
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Orzech (KLIK)
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka przyprawy warzywnej do potraw np. Vegeta
Sól
Pieprz
Olej do podsmażenia
200 g makaronu ryżowego Fabijańscy (KLIK)



Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, paprykę w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dokładamy pieczarki i paprykę. Podsmażamy około 10 minut. Bataty obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Warzywa dokładamy do garnka. Całość podlewamy bulionem z koncentratem pomidorowym. Dokładamy pokrojony boczek, przyprawiamy ostrą czerwoną papryką, warzywną przyprawą do potraw, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem. Gorący sos możemy przełożyć do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem. Po wystudzeniu trzymamy w lodówce.





2 komentarze:

  1. Moje pytanie brzmi -- co to za talerze? Ostatnio na jakimś zdjęciu widzialam identyczne. Mogłabyś zdradzić szczegóły? ?

    OdpowiedzUsuń