Słodko – ostry sos zarówno do
makaronu jak i ryżu. Słodkie bataty przenikają się ze smakiem ostrej czerwonej
papryki. Idealny do słoików, ponieważ stanowi szybki obiad.
Pierwszą porcję sosu podałam z rewelacyjnym makaronem ryżowym od Fabijańskich. Smak rewelacyjny! O makaronie poczytacie (tutaj).
Do przygotowania sosu wykorzystałam koncentrat pomidorowy od Firmy Orzech - bardzo aromatyczny.
1 batat
1 marchew
200 g pieczarek
1 czerwona papryka
3 cebule
200 g boczku wędzonego
350-400 ml bulionu
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Orzech (KLIK)
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka przyprawy warzywnej do potraw np. Vegeta
Sól
Pieprz
Olej do podsmażenia
200 g makaronu ryżowego Fabijańscy (KLIK)
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki
w plasterki, paprykę w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę,
dokładamy pieczarki i paprykę. Podsmażamy około 10 minut. Bataty obieramy i
kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Warzywa
dokładamy do garnka. Całość podlewamy bulionem z koncentratem pomidorowym.
Dokładamy pokrojony boczek, przyprawiamy ostrą czerwoną papryką, warzywną
przyprawą do potraw, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z
makaronem. Gorący sos możemy przełożyć do wyparzonych słoików, odwracamy do
góry dnem. Po wystudzeniu trzymamy w lodówce.
Moje pytanie brzmi -- co to za talerze? Ostatnio na jakimś zdjęciu widzialam identyczne. Mogłabyś zdradzić szczegóły? ?
OdpowiedzUsuńMadziu - kupione w Pepco :-)
Usuń