środa, 19 sierpnia 2015

Ogórki z sosem pomidorowym i bazylią

Słodkawa z nutą chilli sałatka z ogórków i cebuli. Rewelacyjna na kanapki lub jako dodatek do obiadu.




3 kg ogórków
5 dużych cebul
8 ząbków czosnku
2 łyżki soli
Zalewa:
3/4 szklanki octu 10%
0,5 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
250 g koncentratu pomidorowego 30%
1 łyżeczka bazylii
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
Kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe

Ogórki dokładnie obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki.  Wszystko mieszamy z 2 łyżkami soli. Odstawiamy na 40 – 60 minut.  W wysokim garnku zagotowujemy zalewę ( ocet, olej, cukier i przyprawy). Ogórki z cebulą przekładamy do gotującej się zalewamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Gorącą sałatkę z ogórków przełożyć  do czystych małych słoiczków . Dobrze zakręcić i odwrócić wieczkiem do dołu. Wystudzić. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz