Słodkawa z nutą chilli sałatka z ogórków i cebuli.
Rewelacyjna na kanapki lub jako dodatek do obiadu.
3 kg ogórków
5 dużych cebul
8 ząbków czosnku
2 łyżki soli
Zalewa:
3/4 szklanki octu 10%
0,5 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
250 g koncentratu pomidorowego 30%
1 łyżeczka bazylii
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
Kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
Ogórki dokładnie obieramy i
kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Wszystko mieszamy z 2 łyżkami soli.
Odstawiamy na 40 – 60 minut. W wysokim
garnku zagotowujemy zalewę ( ocet, olej, cukier i przyprawy). Ogórki z cebulą
przekładamy do gotującej się zalewamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 20
minut od czasu do czasu mieszając. Gorącą sałatkę z ogórków przełożyć do czystych małych słoiczków . Dobrze
zakręcić i odwrócić wieczkiem do dołu. Wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz