poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym

Smaczna i syta zapiekanka z ziemniakami, mięsem mielonym, papryką i cebulką. W środku smaczny ciągnący się ser.  Zaspokoi każdego ,,głodomorka”.
Zapiekankę podałam na talerzyku Jesień - Porcelana Bogucice.



400 g mięsa mielonego
1 czerwona papryka
1 duża cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Sól
Pieprz
200 g żółtego sera
1 kg ziemniaków

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy i  ubijamy. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Gdy zmiękną dodajemy mięso mielone.  Dusimy pod przykryciem. Dodajemy koncentrat pomidorowy rozmieszany z 3 łyżkami wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy  na tarce o średnich oczkach. Okrągłe naczynie  smarujemy dokładnie masłem. Na dnie wykładamy połowę ziemniaków. Następnie układamy mięso, posypujemy startym serem (zostawiamy troszkę na wierzch). Na wierchu układamy resztę ziemniaków i sera. Pieczemy w piekarniku przez 30 minut w 190*C. Dekorujemy natka pietruszki. 




1 komentarz:

  1. Uwielbiam zapiekanki ;) Z chęcią skorzystam z przepisu :) :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń