wtorek, 29 września 2015

Gołąbki z serkiem topionym

Kto z nas nie lubi gołąbków? Ja uwielbiam. Tym razem przygotowałam je z dodatkiem serka topionego. Po przekrojeniu mięsa wypływa z niego serowa lawa. Pyszne!

Gołąbki podałam na talerzu od PORCELANA BOGUCICE



10 liści z białej kapusty
500 g mięsa mielonego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
2 cebule
Sól
Pieprz
0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
100 g serka topionego śmietankowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
500 ml wody
Olej do smażenia

Liście kapusty zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Następnie odsączamy. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Formujemy okrągłe gołąbki. W każdym robimy wgłębienie i wkładamy do środka kawałki topionego serka. Zlepiamy tak aby nic nie wypłynęło.  Każdego gołąbka zawijamy w liść kapusty. Gotowe obsmażamy na rozgrzanej patelni na rumiano. Przekładamy je do garnka (dno wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty). Na patelnię po smażeniu wlewamy wodę, dodajemy mąkę i koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy. Sos przelewamy do mięsa. Opcjonalnie możemy doprawić pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30-40 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz