Kto z nas nie lubi gołąbków? Ja uwielbiam. Tym razem
przygotowałam je z dodatkiem serka topionego. Po przekrojeniu mięsa wypływa z
niego serowa lawa. Pyszne!
Gołąbki podałam na talerzu od PORCELANA BOGUCICE
10 liści z białej kapusty
500 g mięsa mielonego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
2 cebule
Sól
Pieprz
0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
100 g serka topionego śmietankowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
500 ml wody
Olej do smażenia
Liście kapusty zalewamy wodą i
gotujemy około 10 minut. Następnie odsączamy. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy
z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą,
pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Formujemy okrągłe gołąbki. W każdym robimy
wgłębienie i wkładamy do środka kawałki topionego serka. Zlepiamy tak aby nic
nie wypłynęło. Każdego gołąbka zawijamy
w liść kapusty. Gotowe obsmażamy na rozgrzanej patelni na rumiano. Przekładamy
je do garnka (dno wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty). Na patelnię po
smażeniu wlewamy wodę, dodajemy mąkę i koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy. Sos
przelewamy do mięsa. Opcjonalnie możemy doprawić pieprzem. Gotujemy na wolnym
ogniu pod przykryciem przez 30-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz