Proste, szybkie i sezonowe
naleśniki z serem z cukrem i zmiksowanymi śliwkami. Pyszne na piątkowy obiad.
Naleśniki podałam na talerzyku New Hollis Platin PORCELANA BOGUCICE
Ciasto naleśnikowe:
1,5 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 jajka
Dodatkowo:
250 g półtłustego twarogu
1,5 łyżki cukru
2 szklanki śliwek (świeżych lub z kompotu) - moje z kompotu
Składniki na ciasto naleśnikowe
dokładnie miksujemy ze sobą. Wlewamy po jednej nalewce na rozgrzaną patelnię.
Smażymy na okrągłe naleśniki. Twaróg ucieramy z cukrem. Musi nam powstać gładka
masa serowa. Śliwki możemy użyć świeże lub z kompotu. Blednujemy je na gładki
krem. Na każdym naleśniku układamy ser oraz śliwki, zwijamy w dowolny sposób.
bardzo pyszne naleśniki :)
OdpowiedzUsuń